AKTUALNOŚCI

Dowiedz się o nowościach

 

 


Szanowni Rodzice

Kwestia zdrowego żywienia naszych wychowanków od zawsze była dla nas priorytetowa. Dokładamy wszelkich starań, by dania serwowane dzieciom były pełnowartościowe i urozmaicone.

Teraz poszliśmy o krok dalej – milowy krok. W ostatnich miesiącach nasze kuchnie – szkolna i przedszkolna – przeszły METAMORFOZĘ. Oto kilka najistotniejszych zmian, które wprowadziła pani właściciel Magdalena Jakubiak we współpracy z nową szefową kuchni panią Anną Szadkowską:

 

·        Wędliny i pasztety serwowane dzieciom są przygotowywane własnoręcznie przez szefową kuchni – panią Anię. Nie ma w nich więc żadnych konserwantów ani sztucznych dodatków – są jedynie naturalne przyprawy. Wędliny są bardzo smaczne i zawsze świeże  J

 

·        Chleb pochodzi z piekarni w Białej. Na życzenie naszej szefowej kuchni pan Ciesielski zmodyfikował nieco recepturę i od tej pory pieczywo przygotowywane jest na maślance, jest naturalne i pyszne. Oprócz chleba pszennego serwowane są także chleby: ciemny słonecznikowy, żytni, razowy… J

 

·        Pozostałe wypieki – ciasta, bułeczki drożdżowe, jagodzianki (z własnoręcznie zbieranymi świeżymi jagodami), słodkie bułki z owocami sezonowymi – to także wyroby przygotowywane od A do Z przez panią Anię Szadkowską i jej zespół J

 

·        Z naszej kuchni wyparte zostały również wszelkie gotowe produkty mączne. Od kilku miesięcy na talerzach naszych dzieci znajdziemy kopytka, kluski leniwe, pierogi, kluski śląskie, uszka, krokiety itp. przygotowywane wyłącznie na świeżo, z pełnowartościowej mąki, z naturalnymi dodatkami, według domowych receptur pani Ani J

 

·        Kolejną ważną wprowadzoną zmianą - na pewno z korzyścią dla zdrowia naszych dzieci – jest wzbogacenie jadłospisu o wszelkiego rodzaju kasze. Zmiana ta wprowadzana była stopniowo, dzięki czemu dziś w jadłospisie każdego tygodnia znajdziemy pełnowartościowe kasze: jaglaną, jęczmienną, gryczaną, pęczak – a pomysłowość naszej  szefowej kuchni w przemycaniu kaszy do jadłospisu bez przerwy nas zaskakuje J

 

·        Stałą i  niezmiennie ważną kwestią jest duża ilość warzyw i owoców w diecie dzieci. Dziś staramy się, by wykorzystywać więcej warzyw i owoców sezonowych urozmaicając i wzbogacając w ten sposób jadłospis, który jest comiesięcznie starannie przygotowywany przez szefową kuchni i skrupulatnie konsultowany i nadzorowany przez panią Magdalenę Jakubiak J

 

·        Napojem, który cieszy się coraz większym powodzeniem u naszych dzieci jest woda z dodatkiem cytryny i mięty – zdrowa alternatywa dla herbaty i soków.

 

·        Jeszcze słów kilka o przyprawach. Do zup i potraw dodawane są wyłącznie naturalne przyprawy takie jak tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, suszone pomidory z czosnkiem, mięta itp. Nawet popularna Wegeta od kilku tygodni przygotowywana jest według receptury pani Ani czyli na zdrowo – jedna bez soli, a druga z solą morską. Zwykła sól została zastąpiona solą himalajską lub morską. Także ilość soli w serwowanych przez nasza kuchnię posiłkach systematycznie i w miarę możliwości zmniejsza się J

 

Wszystkie te zmiany mają jeden wspólny cel – dbałość o zdrowie.

 Choć trudne do zauważenia na pierwszy rzut oka, z pewnością zaprocentują w życiu naszych dzieci. 


Drodzy Rodzice  

 

Miło nam poinformować, iż nasze przedszkole po raz kolejny znalazło się na liście laureatów  konkursu „Edukacja ekologiczna w szkołach i przedszkolach w roku szkolnym 2015/2016” , którego organizatorem jest

 

http://www.zainwestujwekologie.pl/ajax,download,6.html?hash=15723e0b0b781d6ca2c9cabb94a7a940

Nasz projekt nosi nazwę

Chrońmy pszczółki- nasze przyjaciółki –

program edukacji ekologicznej realizowany w niepublicznym przedszkolu w Piotrkowie Tryb.

Wartość ogólna  zadania wynosi 16 450 zł, a wysokość dofinansowania ze środków

Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi - 14 700 zł .

Szczegółowy opis zakresu projektu znajdą Państwo na stronie internetowej naszego przedszkola w zakładce o nazwie: Projekt „Chrońmy pszczółki – nasze przyjaciółki”

Więcej informacji nt. konkursu  na www.zainwestujwekologie.pl

 


 

Dzięki udziałowi w programie zyskaliśmy cenne wsparcie oraz wspaniałe  źródło inspiracji                             w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych naszych maluchów.

https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10653460_1079926142035164_4581267559929780144_n.jpg?oh=06dfa6486cb29125e3483bb6404b2ada&oe=574C42E8

W ramach programu Pani Kasia Popielawska – edukatorka żywieniowa i dietetyczka zagląda do nas regularnie, by podzielić się z  nami swoją wiedzą nt. zdrowego żywienia dzieci, ale także po to, by dokonywać oceny naszych jadłospisów i przekazywać indywidualne wskazówki  i propozycje ułatwiające dostosowanie się do najnowszych zaleceń żywieniowych dla najmłodszych

.Na pierwszy ogień poszły ciocie z kuchni, a wkrótce za nimi ruszył cały personel przedszkola. Dzięki temu :

·      uczestniczymy w pakiecie szkoleń w zakresie najnowszych doniesień z dziedziny żywienia dzieci,

·      możemy korzystać z wielu ciekawych materiałów edukacyjnych (poradników, jadłospisów, publikacji) oraz ciekawych działań skierowanych do żłobków i przedszkoli.

·      jesteśmy objęci specjalnym cyklem biuletynów żywieniowych, które promują zasady prawidłowego żywienia.

·      zyskaliśmy możliwość wzięcia udziału w konkursach, które przez zabawę kształtują zdrowe nawyki żywieniowe wśród najmłodszych, dając szansę na wygranie wspaniałych nagród.

 

Także nasze przedszkolaki skorzystały z cennych porad pani Kasi, uczestnicząc w warsztatach „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.

Wspólnie z panią dietetyk budowały Piramidę Zdrowego Żywienia, dowiadując się tym samym co jest zdrowe, a czego należy unikać. Na koniec przedszkolaki wprowadziły zdobytą wiedzę w życie, samodzielnie komponując i przygotowując swoje drugie śniadanie.

 

 

Jeśli chcieliby Państwo skorzystać  z projektu Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy zapraszamy na początek do odwiedzenia  poniższej strony  :http://rodzinnegotowanie.zdrowojemy.info/


Rozporządzenie Ministra Zdrowia

w sprawie grup środków spożywczych  

 

Od 1 września 2015 r. weszło  życie  rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grup środków

spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty

oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego

dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia  z dnia 26 sierpnia 2015 r. 

Osoby zainteresowane, prosimy o zapoznanie się z tym dokumentem. 

 
 

 

Rozporządzenie o którym mowa, odwołuje się do rozporządzenia 

Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008.

 


 

Szanowni Rodzice

Informujemy ze zostały ostatnie wolne miejsca do naszego przedszkola, nie czekaj przyjdź lub zadzwoń.

Pod numerem telefonu 664 455 635 uzyskasz wszystkie niezbędne informacje.

 

Serdecznie zapraszam

Dyrektor przedszkola


Drodzy Rodzice zapraszamy do polubienia nas na facebooku:

https://www.facebook.com/pages/Prywatne-Przedszkole-Magdalena-Jakubiak/731169317002925?ref=hl

 


Miło nam poinformować, że Fima Emerson została naszym sponsorem. Bardzo dziękujemy za okazaną pomoc i wsparcie.

                 

Emerson - Strona główna

 


 

PISZĄ O NAS W GAZECIE

 

 

 

Przedszkolaki ratują kasztanowce

 

Kasztanowce potrzebują ratunku. Na pomoc pospieszyły piotrkowskie przedszkolaki, które dziś postanowiły zabrać się za porządki w parku im. Jana Pawła II w ramach walki ze szrotówkiem kasztanowcowiaczkiem, który niszczy drzewa.

 

 

  

Od kilku lat obserwujemy niestety, że polskie kasztanowce zostały zaatakowane przez motylka, który się nazywa szrotówek kasztanowcowiaczek – niepozorny, malutki, ale bardzo szkodliwy. Kasztanowce mogą za chwilę zniknąć z naszych ulic, bo jeśli nic nie zrobimy, to drzewa same sobie nie poradzą - mówiła na antenie Strefy FM Brygida Płomińska z Prywatnego Przedszkola Magdalena Jakubiak w Piotrkowie.

Dziś o 10.00 (tj. 11.10.2014r.) ruszyła całoroczna akcja dzieciaków z Piotrkowa. - Kiedy dzieci dowiedziały się, że drzewa chorują, chciały je natychmiast ratować. Liście kasztanowca zaatakowane są przez larwy, mają plamki. Jedną z metod walki ze szrotówkiem jest zgrabienie liści i zutylizowanie ich. Nasze przedszkolaki wykonały dziś symboliczną pracę, czyli grabienie liści w parku, aby pokazać, że ma to sens, a jeśli wykonamy to teraz jesienią, to wiosną populacja tego motylka będzie dużo mniejsza – mówi Brygida Płomińska.